Art Psikoloji
Belirli zamanlarda yaşam akışında zorluklar yaşayan aileler için çocuk odaklı aile terapisi uygulamalarıyla daha kolay iletişim kurabilmektedir. Çocuklarda ortaya çıkan bazı sorunların giderilmesi ve aile fertleriyle birlikte çözüm üretilmesi için terapi yöntemleri tercih edilmektedir. Psikolojik hasarlara neden olabilen bu tür sorunlar, ailenin bir bütün olarak ele alınmasıyla kısa sürede çözüme ulaştırılır. Genelde ailenin olağan düzenini etkileyen durumlar, psikolojik destek gerektirebilir. Bu yüzden çocuklarda ortaya çıkan olumsuz durumların tespit edilmesi ve tedavisiyle ruhsal hasarların onarılması amaçlanır.
Yenidoğan bir bebeğe uyum süreci, ev yaşantısını düzenleme, ikili ilişkiler, çiftler arasındaki uyuşmazlıklar ve davranış değişiklikleri çocuk odaklı aile terapisi kapsamında ele alınarak gereken eğitim ve tedavi desteği sağlanır. Aile büyükleriyle yaşamak gibi yeni kararlar da bu yüzden oldukça önemli değişim aşamalarıdır.
Bazı durumlarda aile içinde örtük ya da aleni problemler yaşanabilir. Aileye yeni bir kardeş gelmesi, taşınma, ebeveyn kayıpları, boşanma, aile içindeki bireylerin psikolojik sorunları gibi çok ayıda etken çocuk odaklı aile terapisi gerektirebilir. Sorunun özünün sadece çocukta değil, aile genelinde de aranması söz konusu olarak terapi uygulanır.
Aile bireylerinin gösterdiği bazı davranışlardan etkilenen çocuklar, bu etkiden kaynaklı problem yaşayabiliyor. Ailenin çocuğun gözünden olayı değerlendirmesi ve sorunlarının asıl temelinin tespit edilmesi, oldukça önemlidir. Aile içindeki bireyler bu tespitlerle belki de daha önce fark edemedikleri birçok problemi de keşfedebilir. Böylece birçok konuda farkındalık yaşanması söz konusu olabilir. Böylece çocuk ruhsal hasardan kurtularak daha kaliteli bir etkileşim sağlama şansına sahip olabilir.
Çocuklarda uyum ve davranış sorunlarının görülmesi başta olmak üzere aileye yeni bir kardeşin katılması, yakın kayıpları, sınav kaygısı, okul fobisi, boşanmalar, taşınma, iletişim sorunları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, okula uyum sorunları gibi birçok durum çocuklara danışmanlık verilmesini gerektiren konular arasındadır. Madde bağımlılığı ve ergenlik dönemi de bu süreçte çocuk odaklı bir aile danışmanlığının alınmasını gerekli kılmaktadır.
Hayattaki her değişim, çocuk için büyük bir süreçtir. Farklı bir yere taşınmak bile çocuk üzerinde değişime bağlı uyum sürecinin bozulmasına yol açabilir. Aileden birinin yasının tutulması, eve yeni bir aile büyüğü ya da kardeşin dahil olması hep büyük değişimlerdir. Bu değişimlere ayak uydurmakta zorlanan bireyler gibi çocuklar da olayları anlamayabilir.
Çocuk aileye dahil olduğu konular hakkında da çeşitli çatışmalar yaşayabilir. Bu yüzden aile sisteminde çalışılan bu konular sistemin bütünü ele alınarak geliştirilir. Aile içi kuralların ve sınırların belirlenmesi için de terapi desteğinin alınması oldukça önemlidir.
Terapi süreci her katılımcıda farklı şekilde işler. İlk olarak ailenin tüm üyelerinin birlikte katıldığı tedavilerde sonraki dönemde diğer üyelerin bireysel katılımları da söz konusu olabilir. 15 günlük periyotlarla ilerleyen bu süreçte, birer saatlik seanslarla çocuk odaklı aile terapisi yapılır. Her danışanın kendine özel değerlendirilecek bu süreçte, aile yapının dinamikleri incelerek ortak konular ve çatışma yaratan diğer hususlar göz önünde bulundurulur.
Sorun belirlenirken gerekli testler uygulanır ve ilk seansta genelde kısa bir ön görüşme yapılır. Ebeveynlerin beklentileri öğrenilir ve yaşanılan problem hakkında kısa bir öykü alınır. Çocuk sahibi olmak isteyen bireyler de anne baba olmaya hazırlık aşamasında birçok sorunla başa çıkmak için bu terapiden faydalanabilir.